Prezentácia knihy: SEMMI SEM TÖRTÉNT (MJ)

Prezentácia knihy: SEMMI SEM TÖRTÉNT (MJ)

27. jún 2024. , 18:00
Zuzana Šmatláková: Semmi sem történt könyvbemutató a fordítóval IZSÁK-BODA BIANKÁVAL. Beszélgetőtárs: Czucz Enikő. Mindenkit szerettel várunk a hangulatos somorjai Honismereti Ház udvarára. (Rossz idő esetén a könyvtárba).

Semmi sem történt – ismételgeti a színpadon álló nő, miközben a publikumnak fokozatosan feltár egy történetet. Megpróbál rájönni, hogy egy anya és feleség miért csalja meg a férjét. Elszántan keresi a probléma gyökerét a gyerekkorban, a tragikus eseményekben, a kapcsolatokban. Telefonja segítségével interakcióba lép a nézőkkel. Nem tudni hol a határ a monodráma és a valóság között, és hogy mit keres az ismerős férfi a közönség soraiban.
– Igazából nem történt semmi komoly – szólal meg morcos arccal. – Nem viccelek. Van egyáltalán jelentősége, ha senki sem tud róla?
Ekkor erőltetett mosoly jelenik meg az arcán.
– Ha kidől az erdőben egy fa, de nincs ott senki, aki hallja, van attól még hangja?
ZUZANA ŠMATLÁKOVÁ
(1988) a szlovák irodalom ígéretes fiatal generációjának szerzői közé tartozik. Irodalomból doktori fokozatot szerzett, majd egy évig a Hankuk University of Foreign Studies-on oktatott Szöulban, Dél-Koreában. A Poviedka című szlovák irodalmi verseny döntősei közé négyszer is bekerült. Az Exit című (2013) novellagyűjtemény szerzője, amelyért a Fiatal Alkotó kategóriában megkapta a Tatra Banka Alapítvány díját. A Nič sa nestalo című prózáját az Anasoft Litera beválogatta a 2021-es év legjobb tíz könyve közé. A történetet a pozsonyi Ticho a spol. színházi társulat színpadi változatban is előadta.
IZSÁK-BODA BIANKA
(1993) művészettörténetet és néprajzot végzett, jelenleg a Szépművészeti Múzeum muzeológusa. 2020-ban megnyerte a Susanna Roth cseh műfordítói díj magyarországi fordulóját. Eddig megjelent könyvordítása Vanda Rozenbergová A gödörember és a szerelemgyerekek, amely szintén a Womanpress gondozásában jelent meg 2022-ben. Ezen kívül regény- és elbeszélésrészlet-fordításokat publikált különböző irodalmi folyóiratokban.