Öllös László: Európai identitás – könyvbemutató

Öllös László: Európai identitás – könyvbemutató

30. május 2024. , 18:00
Mitől vagyunk európaiak? Mi mindent jelent és jelenthet ez az öntudati forma? Létezhet-e európai politikai közösség és különösképpen európai démosz? Következésképpen összeurópai demokrácia, azaz a démosz uralma?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a kötet szerzője ÖLLÖS LÁSZLÓ politológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke. Beszélgetőtársa KOVÁCS BALÁZS, a Somorjai Kaszinó szervezője.
„A kötet elsősorban a fentebb említett kérdésekre keresi a választ, és több területen tesz is új javaslatot. Kifejti a nemzetek kulturális összekapcsolódásának koncepcióját, valamint azt, hogy miként válhatna Európa, pontosabban az Európai Unió új versenyképességének a motorjává. De persze mindenekelőtt számba veszi a mostani állapot gyengéit. Többek között foglalkozik a népesedési válsággal, azaz az európai népesség fogyásával, a tömeges bevándorlással, az EU döntéshozatalának problémakörével, de mindenekelőtt az európai identitás felemásságával.
Azonban minden egyes kritikusan vizsgált jelenség esetében javaslatot is tesz. Egyenként majd az Európai Unió egészének rendszerében összekapcsolva. A mostani gyengéi egyre hangosabban jelennek meg az uniós közbeszédben, különösképpen a választási kampányokban.
A kötet egy új európai identitás koncepcióját vázolja fel. “